Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край.
МАЛКО ИСТОРИЯ
На 14 октомври православната църква почита св. Петка Търновска. На този ден става заплождането на домашните животни. По традиция на Петковден се прави курбан с овче, шилешко или агнешко месо. Във всеки край на България курбан чорба се прави по различен начин. На едни места към месото се добавя и карантията, на други това е ерес. Застройват я с яйца, които да се пресекат и станат "на конци", или чорбата се оставя бистра. Някъде се добавят зеленчуци - зелен фасул, картофи, моркови... другаде се кълнат, че така не се прави. Обичам да обикалям България и да слушам споровете чий курбан е по-вкусен, пише нашият читател и любител готвач Йордан Керелов, който ръководи частна фирма.
ПРОДУКТИ
1,5 кг овче месо с кокали (шилешко, агнешко)
1 глава лук
30 г краве масло
1/2 връзка магданоз
2-3 клонки мащерка
джоджен, сол и черен пипер на зърна и млян, на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистете месото от лойта. Нарежете го на едри парчета и го запържете в тенджерата, в която ще готвите супата, до зачервяване. Залейте го с около 2,5 л студена вода и кипнете. Отпенете хубаво и посолете.
На отделен котлон поставете парче алуминиево фолио и сложете разрязаната на две глава лук да се запече със срязаната страна надолу. Когато стане тъмнокафяв, отстранете и го сглобете пак да стане цял с помощта на клечка за зъби. Така няма да се разпадне и ще се отстрани по-лесно. Добавете в тенджерата лука, клонките мащерка, магданоза, солта и зърната черен пипер. Варете до готовност на месото.
Извадете месото, зелените подправки и лука. Прецедете бульона и върнете месото, вече накълцано. Пуснете парче краве масло за аромат и поръсете със ситно нарязан джоджен. Курбанът се сервира поръсен с млян черен пипер и овкусен с чесън и оцет.